De belofte en wet

De belofte en wet is belangrijk bij Scouting, ze zorgen voor duidelijkheid en structuur.

Tijdens de installatie beloven scouts zich te houden aan de afspraken van de wet en de belofte. De belofte zeggen de scouts op bij de installatie, de scoutswet horen de scouts bij de opening van de opkomst.

Per leeftijdsgroep is er een iets aangepaste tekst. Hieronder vind je de teksten voor de scouts, welpen en kaderleden/leiding.

Scouts

Wet

Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken en deze meer leefbaar te maken.
Een scout is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.
Een scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen.

Belofte

Ik beloof (met de hulp van God)* mijn best te doen een goede scout te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil samen met anderen het goede zoeken en bevorderen.
Jullie kunnen op mij rekenen.

 

Welpen

Wet

Een welp speelt samen met anderen in de jungle.
Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een welp zorgt goed voor de natuur.

Belofte

Ik beloof (met de hulp van God)* mijn best te doen een goede welp te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen.

* de tekst tussen haakjes is facultatief

 

Leiding en kaderleden

Wet

Een scout trekt er samen met anderen op uit om de wereld te ontdekken  en deze meer leefbaar te maken.
Een scout is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een scout is trouw, waardebewust en zorgt goed voor de natuur.
Een scout is behulpzaam en respecteert zichzelf en anderen.

Belofte

Ik beloof (met de hulp van God)* mijn best te doen goede leiding te zijn.
Iedereen te helpen waar ik kan en me te houden aan de Scoutingwet.
Ik wil jullie helpen goede scouts te zijn en jullie stimuleren in je ontwikkeling.
Ik wil dit samen met de andere leiding doen.
Jullie kunnen op mij rekenen

 

Toelichting op de term waardebewust

In eerdere versies van de wet werd gesproken over sober en spaarzaam. Deze termen dekten echter de lading niet meer en daarom is er voor de term waardebewust gekozen. Waardebewust doelt erop dat we aan leden willen meegeven dat er veel waarde in dingen en situaties zit, waarvan we graag willen dat die wordt opgemerkt of bewust wordt beleefd, opdat zorgvuldig omgaan met dingen, omgeving of situaties ontstaat. Met waardebewust wordt dan ook bedoeld dat scouts zich bewust zijn van de waarde die dingen hebben, zodat ze bewuste en duurzame afwegingen kunnen maken.